Mikä on avainsanatutkimus
Avainsanatutkimuksen tavoitteena on löytää sivuston tavoitteiden kannalta relevantteja aiheita tai hakusanoja, joista kirjoittamalla (tai tuottamalla muuta sisältöä esimerkiksi videoita) on mahdollista saada liikennettä hakukoneista kuten Googlesta tai Youtubesta. Avainsanatutkimus on erittäin tärkeä ellei jopa tärkein vaihe hakukoneoptimoinnissa.
Avainsanojen lisäksi tutkimus sisältää usein myös tietoa siitä, paljonko kyseisiä aiheita haetaan ja kuinka kilpailtuja sanat ovat. Itse kirjaan avainsanatutkimukseen ylös myös sen, minkälaisilla sisällöillä tai toimenpiteillä kyseiset hakusanat on mahdollista voittaa.
Tutkimus kannattaa toistaa säännöllisin väliajoin, koska ihmisten käyttäytyminen sekä kilpailutilanne muuttuu koko ajan. Lisäsi uusia trendejä syntyy jatkuvasti. Esimerkiksi Google on kertonut, että vuosittain 15% hakulausekkeista on sellaisia, joita ei ole koskaan ennen haettu. Myös esimerkiksi äänihakujen yleistyminen on tuonut Googleen paljon kysymysmuotoisia hakulausekkeita, joita ei vielä muutama vuosi sitten ollut samassa määrin.
Lue lisää aiheesta: Sorrutko verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa puuhasteluun, joka ei tuo tuloksia?
Haluatko tietää, miten lähtisimme kasvattamaan myyntiäsi?
Analyysi ei sido sinua mihinkään
Miten avainsanatutkimus tehdään?
1. Kohderyhmän määrittely
Kohderyhmän määrittely auttaa hahmottamaan avainsanat ostopolkujen eri vaiheissa. Jos yritys tarjoaa palveluna maaperätutkimusta pientalon rakentajille, ensimmäiseksi avainsanalistaan lisätään varmastikin itse tuotteeseen liittyvät sanat kuten ”maaperätutkimus”, ”omakotitalon perustukset” ja ”pohjatutkimus”.
Mutta jos malttaa hetken miettiä kohderyhmää laajemmin, saa mukaan myös muita kauempana ostopäätöksestä olevia hakulausekkeita. Niiden avulla voit kasvattaa yrityksesi tunnettuutta ja sähköpostimarkkinointilistaa sekä kertoa kohderyhmälle, miksi tuotteesi tai palvelusi on hyödyllinen juuri heille.
Hyviä aivansanoja esimerkkitapauksessa voisivat olla ”talon rakentaminen kustannukset”, ”tontin ostaminen” sekä ”talon rakentaminen vaiheet”.
2. Tavoitteiden asettaminen
Ennenkuin aloitat hakusanojen etsimisen kannattaa miettiä hetki, minkälaisia tavoitteita sinulla on Googlesta saamasi liikenteen suhteen. Helposti hakukoneoptimoinnissa keskitytään vain mahdollisimman suuren kävijämäärän saavuttamiseen. Ellei tapasi ansaita rahaa ole yksinomaan mainosten näyttäminen sivustolla kannattaa ennemminkin keskittyä oikeanlaisen kohderyhmän tavoittamiseen ja sen miettimiseen pystyykö tekemälläsi sisällöllä vaikuttamaan asiakkaan ostopäätökseen vaikka se tapahtuisikin vasta kuukausien päästä.
On esimerkiksi parempi saada kuukaudessa 10 ostoaikeissa olevaa asiakasta kuin 1 000, jotka etsivät jotain pientä tiedonmurusta ja poistuvat heti tämän löydettyään. Esimerkiksi jos pyörittäisit siivouspalvelua Oulussa, sinun ei olisi kovin järkevää panostaa Googlen etusivulle pääsemiseen avainsalla ”siivous” vaikka sitä Googlen mukaan haetaankin parhaimmillaan 10 000 kertaa kuukaudessa. Sen sijaan sinun kannattaa keskittyä avainsanoihin kuten ”siivouspalvelu oulu” vaikka sen hakuvolyymi liikkuukin Googlen mukaan vain sadoissa, koska sillä pääset etusivulle paljon pienemmällä vaivalla kuin laajemmilla termeillä ja asiakkaat ovat myös valmiimpia ostamaan. Hakukoneoptimoinnin tavoitteena voi olla myös vaikkapa se, että turhat yhteydenotot asiakaspalveluun vähenevät.
3. Hakusanojen ja aiheiden löytäminen
Avainsanatutkimuksen seuraavassa vaiheessa pyritään löytämään mahdollisimman paljon erilaisia hakulausekkeita. Nyt on aika hyödyntää aikaisemmin tekemääsi kohderyhmän määritellyä ja miettiä ensin muutamia aihepiirejä, joilla haluat näkyä sekä ongelmia ja haasteita, joita kohderyhmälläsi aiheeseen liittyen on.
Vielä 10 vuotta sitten, kun itse aloin tekemään töitä hakukoneoptimoinnin parissa, keskityttiin etsimään nimenomaan yksittäisiä avainsanoja ja optimoitiin sivuja vastaamaan niitä, jotka Googlen työkalujen mukaan olivat eniten haettuja. Nykyään Googlen algoritmi on kehittynyt ja tänä päivänä kannattaakin keskittyä ymmärtämään sitä, mitä henkilö yrittää saavuttaa hakua tehdessään (engl. search intent) ja vastata sisällöllä tähän tarpeeseen. Toki yksittäiset avainsanat ovat edelleen tärkeitä esimerkiksi verkkokaupan tuotesivujen hakukoneoptimoinnissa. Niiden avulla pystyt myös paremmin ymmärtämään minkälaisia termejä kohderyhmäsi käyttää, jolloin pystyt puhumaan samaa kieltä heidän kanssaan.
Hyvä esimerkki avainsanojen merkityksen vähenemisestä on vaikkapa omassa neuleaiheisessa blogissani oleva pipo-ohje. Se sijoittuu korkealle hakulausekkeilla, joissa on sana ”myssy” vaikka tätä kyseistä sanaa ei ole kertaakaan käytetty sivulla. Google on oppinut ymmärtämään, että pipo ja myssy tarkoittavat tietyissä yhteyksissä samaa asiaa.
Täältä löydät sekä ilmaiset että maksulliset suosikkityökaluni avainsanojen etsimiseen.
4. Hakusanojen analysointi
Kun hakusanoja on löydetty iso lista, seuraavaksi on aika valita sellaiset, jotka tuovat eniten hyötyä yrityksellesi järkevällä investoinnilla. Vaikka Googlesta tuleva orgaaninen liikenne sinänsä on ilmaista, niin hakukoneoptimointi on aikaa vievää puuhaa ja jos se on ulkoistettu, se maksaa myös rahaa.
Mitä kilpaillumpi avainsana, sitä enemmän vaivaa sen voittamiseen täytyy nähdä. Analyysin tavoitteena on tunnistaa aiheet, joilla sivustollasi on mahdollisuus sijoittua korkealle hakutuloksissa ja saada myyntiä, liidejä tai muita konversioita kohtuullisella työmäärällä. Ajan myötä sivustosi luotettavuuden ja yrityksesi brändin kasvaessa voit yrittää voittaa myös enemmän kilpailtuja avainsanoja.
4.1 Hakijan tavoite
Hakijan tavoitteen ymmärtäminen on tärkeää, koska sen perusteella tiedät, minkälaista sisältöä sinun tarvitsee tuottaa päästäksesi hakutuloksissa kärkeen. Joskus tämä tavoite on ilmiselvä esimerkiksi hakulausekkeen ”kasvisruokaravintolat helsinki” kohdalla. Toisinaan taas haun syy on epäselvä kuten hakusanan ”helsinki” kohdalla.
Esimerkiksi, jos Googlaat ”kannettava tietokone” joka ainoa tulos ensimmäisellä sivulla on verkkokaupan kategoriasivu, koska tämän haun tekijä haluaa ostaa läppärin. Ei siis ole kovinkaan todennäköistä, että pääset ensimmäiselle sivulle kirjoittamalla artikkelia aiheesta ”Miten kannettavat tietokoneet toimivat” tai ”Mikä on kannettava tietokone”.
Epäselvissä tapauksissa kannattaa katsoa minkälaisia tuloksia Google tarjoaa. Löytyykö hakutermillä verkkokaupan tuotesivuja, kuvia vai artikkeleita? Jos Google näyttää monenlaisia tuloksia, senkin on vaikea päätellä, mitä hakija yrittää löytää. Tällaiset termit kannattaa jättää suosiolla rauhaan.
Alla muutamia esimerkkejä erilaisista hakuaikeista ostamisen lisäksi:
Tiedonhaku: Hakusanat kuten ”omena kalorit” tai ”kuinka paljon asuntolainaa voi saada”. Tällaiseen hakuun Google tarjoaa vastaukseksi yleensä artikkeleita.
Navigointi: Kävijä haluaa löytää jonkin tietyn sivun ja hakee esimerkiksi jonkin sivuston nimeä. Tällaisia lausekkeita ovat esimerkiksi ”kirjautuminen gmail” tai ”facebook”.
Visuaalinen: Toisinaan kävijä etsii sopivinta hakutulosta ja ehkäpä enemmänkin inspiraatiota ensisijaisesti kuvien kautta esimerkiksi ”punainen talo”. Tällöin Google näyttää tuloksissa ensimmäisenä kuvia.
4.2 Hakuvolyymi
Monet työkaluista arvioivat myös hakuvolyymeja, mutta näihin kannattaa suhtautua varauksella. Palaan tässä kohtaa jo aiemmin esittämääni esimerkkiin pipo-ohjeesta. Se on viimeisen 16 kuukauden aikana näkynyt 1000:lla erilaisella hakulausekkeella, joista yli 300 erilaista hakulauseketta on johtanut vähintään yhteen käyntiin. Liiallinen yksittäisten hakumäärien tuijottaminen voi johtaa siihen, että menetät hyviä mahdollisuuksia. Jos yksi sivu näkyy kuukaudessa 1000:lla erilaiselle hakulausekkeelle kerran hakumäärä on jo lähempänä tuhatta, vaikka jokaisen yksittäisen avainsanan kohdalla työkalu sanoo hakumäärän olevan 0.
Parhaiten hakuvolyymin riittävyyttä voi arvioida sillä kuuluisalla perstuntumalla tai kokeilemalla ehdottaako Google kyseistä hakua, kun alat kirjoittamaan avainsanaa hakukenttään. Myös mainosten pyörittäminen Googlessa on erinomainen keino, mutta se toki maksaa jonkin verran.
Lisäksi Google search consolesta voi yrittää tutkia, onko joitain avainsanoja, joilla on paljon hakuja, mutta sivustosi ei aivan pääse kärkikahinoinhin. Mitä kauemmin olet tehnyt hakukoneoptimointia, sitä paremmin sinulle alkaa muodostumaan käsitys volyymeista ja siitä mihin sanoihin kannattaa panostaa.
4.3 Kilpailu
Kilpailutilanteen analysointi on tärkeä, koska sivuston auktoriteetti on yksi tekijä, joka vaikuttaa hakusijoitukseen. Monet avainsanatyökalut kuten ahrefs, semrush ja uberssugest tarjoavat metriikoita kuten esimerkiksi KD (keyword difficulty) kilpailutilanteen. Näiden työkalujen avulla saat myös selville, millä avainsanoilla kilpailijoidesi sivut näkyvät.
Kilpailutilannetta voit analysoida myös ilman työkaluja. Hyvä merkki vähän kilpailluista avainsanoista on se, että hakutulossivulla on foorumeilta tai useita tuloksia yhdeltä ja samalta sivustolta. Myös se, että tulokset eivät täysin vastaa hakuun, kertoo että kärkeen voi olla helppo päästä. Merkki kilpailluista avainsanoista on esimerkiksi se, että hakutulossivua dominoivat tunnetut yritykset ja brändit. Täältä löydät hyvän esimerkin avainsanan kilpailutilanteen analyysistä.
5. Hakusanojen priorisointi
Lopuksi hakusanat kannattaa priorisoida seuraavien ominaisuuksien perusteella
- Kilpailu: Aloittelevan yrityksen SEO strategia poikkeaa tunnetun brändin strategiasta. Valitse avainsanoja, joita sinulla on mahdollisuus voittaa. Niiden avulla rakennat pohjaa kovemmin kilpailtujen sanojen voittamiseen.
- Sisällöntuotannon viemät resurssit: Jotkut avainsanat vaativat paljon teksti- ja kuvasisällön tuottamista ja toisten voittaminen käy kokoamalla nopeita listoja. Nopeat voitot kannattaa ottaa ensin. Esimerkiksi yksittäisen reseptin tuottaminen vie enemmän aikaa kuin jo olemassa olevien reseptien kokoaminen yhteen artikkeliin kuten ”10 nopeaa arkiruokareseptiä”.
- Kaupallinen potentiaali: Priorisoi avainsanoja, joilla on suurempi potentiaali saada vierailijasta asiakas pelkkien kävijämäärien jahtaamisen sijaan.