Jos toiset sivustot ovat halukkaita linkkaamaan sivustollesi, se on Googlelle merkki siitä, että sisältösi on laadukasta. Itseasiassa linkit ovat Googlen mukaan yksi kolmesta tärkeimmästä tekijästä, jotka vaikuttavat sivuston sijoituksiin hakukoneissa. Kaksi muuta tekijää ovat sisältö ja RankBrain. RankBrain on osa Googlen algoritmia, joka oppii koko ajan löytämään paremmin hakuja vastaavia tuloksia koneoppimista hyödyntämällä.
Ulkoa tulevien laadukkaiden linkkien hankkiminen vaatii usein paljon työtä sisällöntuotannon parissa ja se voi vaatia jopa rahallisia panostuksia. Sijoituksia hakukoneissa voit myös onneksi parantaa optimoimalla sivuston sisäistä linkitystä ja sivustoltasi ulospäin lähteviä linkkejä.
Lue lisää aiheesta: Sorrutko verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa puuhasteluun, joka ei tuo tuloksia?
1. Saapuvat linkit eli ulkoinen hakukoneoptimointi
1.1 Mitä ovat saapuvat linkit
Saapuvilla linkeillä (engl. backlink) tarkoitetaan sitä, että muut sivustot linkittävät sinun sivustollesi vaikkapa jonkin artikkelin yhteydessä. Hakukoneet näkevät sivustolle osoittavat linkit ikäänkuin ääninä hyvän sisällön puolesta, mutta ei ole kuitenkaan yhdentekevää, minkälaiselta sivustolta linkin saa. Mitä luotettavampi ja laadukkaampi linkkaava sivusto Googlen mielestä on, sitä enemmän sillä on väliä sijoitusten kannalta. Vielä parempi on, jos linkkaavan sivuston aihepiiri liittyy oman sivustosi aihepiiriin. Toisaalta taas, jos hankit linkkejä huonolaatuisilta sivuilta, jotka eivät liity oman sivustosi aiheeseen mitenkään, Google voi jopa estää sivustoasi näkymästä hakutulossivuilla ollenkaan.
1.2 Linkkien laatu on tärkeämpää kuin määrä
Kun itse aloitin hakukoneoptimoinnin parissa, Googlen algoritmia oli vielä hyvin helppo huijata hankkimalla linkkejä melkeinpä minkälaisilta sivustoilta tahansa ja mitä enemmän linkkejä oli, sen parempi. Tilanne muuttui, kun vuonna 2012 Google julkaisi Pingviini nimisen päivityksen algoritmiinsa. Sen tarkoituksena oli tunnistaa huonolaatuiset linkkisivustot, jotka oli perustettu ainoastaan huijaamaan Googlen algoritmia. Nykyään linkkien laadulla on väliä, vaikka vielä tänäkin päivänä olen nähnyt joidenkin sivujen sijoittuvan hyvin, vaikka niiden linkit ovat selvästikin olleet spämmisivuilta.
Huonolaatuisia sivustoja ovat esimerkiksi sellaiset, jotka on perustettu pelkästään linkkien rakentaminen mielessä pitäen. Usein nämä sivustot on muodostettu siten, että joku henkilö on ostanut vanhentuneen domainin, jolla on joskus ollut hyvää sisältöä ja sen vuoksi sinne on linkitetty. Kun sivuston alkuperäinen omistaja on unohtanut uusia domainin rekisteröinnin joku toinen on napannut sen ja tehnyt tilalle uuden sivuston, mutta laittanut sinne varastettua tai muuten huonolaatuista sisältöä. Sisällöstä sitten linkataan joko omille sivustoille tai myydään linkkejä muiden sivustojen ylläpitäjille. Olen nähnyt sivustoja, joilla tämä strategia toimii vielä tänä päivänä, mutta Google kehittää koko ajan algoritmiaan ja taistelee spämmisivustoja vastaan, jolloin tällä tavalla näkyvyytensä hankkineet sivustot voivat yhden algoritmipäivityksen jälkeen menettää sijoituksensa Googlessa jopa kokonaan.
1.3 Follow ja nofollow linkit
Linkkien hankkiminen olisi erittäin helppoa, jos kaikki linkit laskettaisiin. Voisit käydä kommentoimassa Hesarin sivuilla tai viljellä linkkejä sivustollesi erilaisilla foorumeilla. Tämä johtaisi kuitenkin melko varmasti siihen, että ihmiset spämmäisivät foorumit ja kommenttikentät täyteen, joten sivuston omistajat käyttävät usein tällaisissa tapauksissa nofollow-attribuuttia linkeissään. Tällä tavoin viestitetään hakukoneille, että kyseinen linkki ei merkitse sitä, että linkkaava sivusto luottaa linkitettävään sivustoon.
Jos katsot sivuston lähdekoodia, normaalisti linkit näyttävät tältä:
<a href="">Lue täältä lisää.</a>
Jos hakukoneiden halutaan jättää kyseinen linkki huomioimatta, lähdekoodi näyttää tältä:
<a href="" rel="nofollow">Lue täältä lisää.</a>
No-follow linkeissä itsessään ei kuitenkaan ole mitään vikaa, eikä niitä tarvitse vältellä. Ne kuitenkin voivat tuoda kävijöitä sivustollesi.
1.4 Mistä tiedän, mistä sivustolleni linkitetään
Helpoin tapa selvittää omalle sivustollesi linkittävät sivustot on Googlen Search Console. Työkalu on ilmainen ja linkitysten lisäksi löydät sieltä myös paljon muuta hyödyllistä tietoa.
Lisäksi on olemassa myös paljon muita hakukoneoptimoinnin työkaluja kuten Ahrefs, Semrush ja Ubersuggest, joita pystyt käyttämään myös kilpailijoidesi linkkien analysointiin. Muiden sivustojen linkkejä tutkimalla voit löytää sivuston, josta sinunkin on helppo saada linkkejä itsellesi.
1.5 Miten ulkoisia linkkejä voi hankkia
Kaikista laadukkaimmat linkit saa yleensä luonnollisesti eli siten, että joku toinen jakaa jonkin sivustolla olevan kirjoituksesi esimerkiksi omassa blogissaan pyytämättä. Laadukas ja jakamisen arvoinen sisältö on yleensä paras tapa hankkia linkkejä omalle sivustolle. Ideoita sisällöistä, jotka saavat jakoja ja linkkejä, voit löytää tutkimalla kilpailijoidesi linkkiprofiilia edellisissä kappaleissa mainituilla työkaluilla.
Usein esimerkiksi alkuperäinen tutkimus, raportti tai infografiikat keräävät helposti linkkejä. Linkkejä voit saada myös esimerkiksi ostamalla ja tekemällä yhteistyötä muiden bloggaajien kanssa, mutta näiden linkkien täytyy olla relevantteja tai muutoin voit menettää hyvät sijoituksesi.
2. Sivuston sisäiset linkit
Sisäiset linkit ovat linkkejä, joita klikkaamalla kävijä voi siirtyä sivulta toiselle saman sivuston sisällä. Sisäinen linkitys vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen usealla tapaa:
- Niiden avulla pystyt kertomaan Googlelle, mikä on sisältösi arvojärjestys. Mitä enemmän jokin sivu saa linkkejä, sitä tärkeämmäksi Google sen näkee.
- Tekemällä linkityksen hyvin saat kävijän klikkailemaan useammalle sivulle ja näin viihtymään sivustollasi pidempään. Tämä on Googlelle signaali siitä, että sisältö on laadukasta.
- Sisäisten linkkien avulla hakukoneet pystyvät ymmärtämään paremmin sivustosi rakennetta sekä sitä miten eri aiheet liittyvät toisiinsa. Lisäksi ne löytävät indeksoitavat sivut paremmin.
- Voit parantaa sivun näkyvyyttä hakukoneissa siirtämällä linkkivoimaa vahvalta sivulta eteenpäin jollekin heikommalle sivulle, jonka näkyvyyttä haluat parantaa. Esimerkiksi, kun itse kirjoitan uuden blogipostauksen, saan sen nopeammin nousemaan hakutuloksissa linkkaamalla siihen jostakin vanhemmasta artikkelista, joka on kerennyt jo ajan saatossa keräämään ulkoisia linkkejä.
2.1 Avainsanat ovat tärkeitä myös linkityksissä
Linkissä oleva teksti eli ankkuriteksti auttaa Googlea ymmärtämään, minkä sivun haluat milläkin avainsanalla tuloksissa näkyvän. Sopivien tekstien löytämisessä auttaa avainsanatutkimus.
Ankkuriteksteissä ei siis kannata käyttää pelkästään sanoja kuten ”lue lisää täältä” vaan sanoja, joilla haluat kohdesivun näkyvän Googlessa. Esimerkiksi, jos haluaisin, että sivuni näkyisi avainsanalla ”hakukoneoptimointi opas” linkitys kannattaisi tehdä esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Voit lukea lisää hakukoneoptimoinnin oppaasta.
Ei siis näin:
Voit lukea lisää hakukoneoptimoinnista täältä.
Älä kuitenkaan ylioptimoi linkkitekstejä, vaan pidä huoli siitä, että linkit liittyvät artikkelisi kontekstiin ja ovat lukijalle ymmärrettävissä.
Edellämainitut säännöt pätevät myös saapuviin linkkeihin, joten jos sinulla vain on mahdollisuus vaikuttaa ulkoisen sivuston ankkuritekstiin, niin nekin kannattaa optimoida.
3. Lähtevät linkit
Lähtevillä linkeillä (engl. outbound links) tarkoitetaan sitä, kun linkität omalta sivustoltasi jollekin ulkoiselle sivustolle. Aivan kuten hyvässä tieteellisessä tutkimuksessakin hyvät lähteet lisäävät sivustosi luotettavuutta sekä lukijan että Googlen silmissä. Esimerkiksi tämän artikkelin alussa mainitsen kolme tärkeintä hakusijoituksiin vaikuttavaa tekijää ja olen linkittänyt lähteen, jotta tiedät että en ole heittänyt arvauksia omaan mutuun perustuen vaan tieto on peräisin Googlen edustajalta.
Lisäksi aivan kuten edellistenkin linkkityyppien kohdalla myös lähtevät linkit auttavat Googlea ymmärtämään paremmin, miten sivustosi artikkelit liittyvät aihepiiriin laajemmassa mittakaavassa. Muista kuitenkin, että kun linkkaat ulos sivustoltasi, linkkaa vain luotettaville sivustoille.