Teknisen hakukoneoptimoinnin avulla varmistat, että sivustosi:
- on sellaisessa muodossa, että hakukone pystyy sitä lukemaan ja ymmärtämään.
- täyttää Googlen asettamat vaatimukset esimerkiksi nopeuden, turvallisuuden ja käytettävyyden suhteen.
Nykyisillä julkaisujärjestelmillä pystytään helposti tuottamaan hakukoneystävällisiä sivustoja, mutta muutamia asioita kuten se, että sivustosi täyttää tietyt Googlen asettamat laatustandardit, on hyvä ottaa huomioon.
Erinomainen lähde teknisten ongelmien löytämiseen on Googlen tarjoama ilmainen Search Console työkalu. Sieltä löydät tietoa esimerkiksi, jos sivustosi käytettävyydessä tai indeksoinnissa on ongelmia.
1. Suunnittele sivuston rakenne
Sivuston rakenteen saaminen kuntoon on ehkäpä vaikein teknisen hakukoneoptimoinnin osa-alue, koska se vaatii ajatustyötä. Kaikista helpointa tämä onkin tehdä suunnittelupöydällä ennen varsinaista toteutusta. Myöhemmin sivujen jäsenteleminen uudelleen voi olla hyvinkin työlästä, jos aiot varmistaa, että jo saavutettu hakukonenäkyvyys ei kärsi.
Jos sinulla on jo sivusto, jonka rakenne ei ole optimaalinen, käytä uudelleenohjauksia varmistamaan, että et menetä hakukonenäkyvyyttä tai linkkivoimaa, kun järjestelet sisältöäsi uuteen uskoon. Varmista myös, että sinulla ei ole duplikaattisisältöä tai jos on käytä canonical-tagia kertomaan, mikä näistä sivuista Googlen pitäisi indeksoida.
Kun sivusto on rakennettu hyvin, hakukoneet löytävät helposti kaikki sivut ja pystyvät tulkitsemaan, millä hakusanalla minkäkin sivun pitäisi näkyä sekä miten sivut liittyvät toisiinsa. Se, miten sisältö kannattaa järjestää riippuu yrityksesi tarjoamasta tai blogisi aihepiireistä. Hyvä nyrkkisääntö suunnittelun pohjaksi on se, että jokaisen sivun pitäisi olla korkeintaan 3-4 klikkauksen päässä etusivusta. Hyvin rakennettu sivusto on myös ennenkaikkea käyttäjäystävällinen.
Sivustosi rakennetta pystyt analysoimaan esimerkiksi Screaming Frog -työkalulla, joka auttaa sinua löytämään päällekäisen sisällön sekä tarkistamaan sivustosi syvyyden eli sen montako klikkiä kunkin sivun saavuttamiseen tarvitsee.
2. Varmista, että hakukoneet ovat löytäneet ja indeksoineet sisältösi
Jotta sivustosi voisi näkyä hakukoneissa aivan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että Google on löytänyt ja indeksoinut sivusi sekä pystynyt lukemaan niiden sisältöä. Voit tarkistaa, onko sivustosi indeksoitu käyttämällä Google haussa määrettä ”site:”. Esimerkkinä alla listaus Hesarin sivuista, joita Google on indeksoinut. Kannattaa myös tarkistaa vastaako Googlen indeksoimien sivujen määrä suunnilleen sitä sivumäärää, joka sisällöntuotantojärjestelmässäsi pitäisi olla indeksoitavissa. Alla olevassa esimerkkitapauksessa Google on indeksoinut Hesarin sivulta 1 460 000 tulosta.
Alla muutamia perusasioita, joilla voit varmistaa sen, että Google (ja muutkin hakukoneet) pystyvät indeksoimaan sivustosi:
- Ota käyttöön sivustollesi Googlen tarjoamat ilmaiset työkalut Search Console ja Google Analytics. Ota halutessasi käyttöön myös Bing webmasters tools.
- Luo sivustollesi sivukartta ja kerro siitä Googlelle Search Consolessa. Julkaisujärjestelmissä on yleensä mahdollisuus luoda sivukartta automaattisesti. Esimerkiksi WordPressissä tähän voit käyttää Yoast SEO-lisäosaa.
- Tarkista, että robots.txt tiedosto ei estä hakukoneita indeksoimasta sivustosi osia, jotka haluat hakukoneissa näkyvän.
- Lisää sisäisiä linkkejä sivujen ja artikkeleiden välille.
- Korjaa rikkinäiset linkit (sekä sivustosi sisäiset että sivullesi tulevat).
3. Auta hakukonetta ymmärtämään paremmin sisältöäsi
Kun olet varmistanut, että Google on tietoinen sivustosi olemassaolosta, seuraava vaihe on tarkistaa, että sisältösi on luettavissa. Hakukoneet eivät osaa esimerkiksi lähettää lomakkeita ja joskus dynaaminen sisältö saattaa olla sellaisessa muodossa, että hakukone ei sitä pysty ymmärtämään. Jos tärkeillä sivuillasi on paljon dynaamisia elementtejä, kannattaa varmistaa, että hakukone näkee sisällön oikein.
Googlen Search Consolesta pystyt tarkistamaan, miten Google näkee sivusi.
Alla olevilla toimenpiteillä voit auttaa hakukoneita paremmin ymmärtämään sisältöäsi
- Käytä eri tason otsikoita oikein. Esimerkiksi kullakin sivulla pitäisi olla yksi H1-otsikko ja seuraavaksi tärkeimmät otsikot pitäisi olla merkittynä h2 jne.
- Käytä selkokielisiä url-osoitteita esimerkiksi www.sivubis.fi/hakukoneoptimointi on hyvä, www.sivubis.fi/?p=2 ei ole hyvä.
- Käytä sisäisissä linkeissä avainsanoja.
- Poista duplikaattisisältö tai käytä canonical-tageja, jotta Googlen on helpompi ymmärtää, mikä sivu pitäisi milläkin hakulausekkeella näyttää.
3.1 Jäsennelty tieto
Voit auttaa hakukoneita ymmärtämään sisältöäsi paremmin käyttämällä jäsenneltyä dataa (engl. structured data). Esimerkiksi, jos sinulla olisi verkkokauppa, voisit merkata tuotesivun lähdekoodiin, missä kohdassa sisältöä on hinta, saatavuus ja kävijöiden antamat arviot tuotteesta.
Alla olevassa reseptissä on jäsennellyn datan avullan kerrottu Googlelle reseptin saamat arviot, arvosteluiden määrä, valmistusaika sekä annoksen kalorit.
4. Varmista, että sivustosi latautuu nopeasti
Sivuston käyttökokemus ja nopeus ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat sivustosi sijoitukseen Googlessa. Niitä arvioidaan kolmella eri mittarilla, jotka ovat:
- LCP (largest contentful paint) eli kauanko sivulla kestää latautua siihen pisteeseen, että kävijä hahmottaa sivuston ja voi alkaa käyttää sitä.
- FID (first input delay) eli aika siihen, että sivusto vastaa kävijän klikkauksiin tai muihin interaktioihin.
- CLS (cumulative layout shift) eli visuaalinen vakaus, joka mittaa sitä kuinka paljon eri elementit vaihtelevat paikkaansa sivuston latautuessa.
Näitä mittareita pystyt parantamaan esimerkiksi ottamalla käyttöön välimuistin, pienentämällä kuvia sekä pakkaamalla lähdekoodin. Tarkat ohjeet löydät kirjoittamastani WordPress-sivuston nopeuden optimoinnin oppaasta.
Sivuston nykyisen tilanteen voit helposti tarkistaa Googlen Page Speed Insight -työkalulla.
5. Sivuston turvallisuus ja luotettavuus
Google suosii hakutuloksissa sivustoja, jotka ovat suojattuja. Ota siis käyttöön ssl-sertifikaatti (osoitteesi on muodossa https eikä http). Useimmissa webhotelleissa, kuten Domainhotellissa sertifikaatit sisältyvät webhotellin hintaan.
6. Mobiiliystävällisyys
Myös mobiiliystävällisyys on yksi hakusijoituksiin vaikuttava tekijä. Responsiivisuuden ja latausnopeuden lisäksi varmista, että fonttikokosi on tarpeeksi suuri ja että klikattavat elementit kuten linkit ja napit ovat riittävän kaukana toisistaan.
Sivustosi mobiiliystävällisyyden voit testata Googlen ilmaisella työkalulla tai jos sinulla on käytössä Search Console löydät sieltä listan sivustosi sivuista, jotka eivät ole Googlen mielestä mobiiliystävällisiä.