WordPress hakukoneoptimointi – kaiken kattava opas 2023

Kirjoittanut Ida-Maria Tyyskä
Viimeksi päivitetty 23.5.2023

Tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Voit lukea lisää täältä.

Kun puhutaan WordPress hakukoneoptimoinnista, sisällönhallintajärjestelmää kannattaa ajatella ohjelmistona samalla tavalla kuin vaikkapa InDesignia, Wordia tai Google Docsia.

Kaikista tärkeintä hakukoneoptimoinnissa on siis sisältö, mutta itse ohjelmisto rajoittaa sitä, minkälaiseen muotoon sisältöä voit tuottaa.

Tässä artikkelissa vinkkaan sinulle parhaat keinot siihen, miten WordPressiin tuotetun sisällön saa mahdollisimman hyvin sellaiseen muotoon, jota hakukoneet ymmärtävät ja suosivat.

Alla olevat toimenpiteet luovat hyvän pohjan hakukonelöydettävyydelle, mutta saadaksesi tuloksia sinun täytyy myös tuottaa sisältöä ja promota sitä eri kanavissa. Lisää vinkkejä hakukoneoptimointiin löydät täältä.

Nopeuden optimointi

Sivuston nopeuden optimointi on nyt myös ajankohtaisempaa kuin koskaan, sillä Google on julkaissut kesäkuussa 2021 päivityksen algoritmiinsa, jonka jälkeen sivun käyttökokemus (nopeus yhtenä tekijänä) on alkanut vaikuttamaan sijoituksiin hakutuloksissa.

Alle olen listannut 7 helpohkoa toimenpidettä, joilla saat nopeutettua WordPress-sivustoasi. Ylimääräisten lisäosien poistaminen ja teeman vaihtaminen saattaa olla rasittava tehtävä riippuen siitä kuinka paljon ajan kerrostumaa sivustollasi on, mutta kaikki muut keinot ovat helposti tehtävissä yhdellä tai kahdella lisäosalla.

Tarvittavat lisäosat:

  • Kohta 2 hoituu ilmaisella lisäosalla nimeltään WebP Converter for Media
  • Kohdat 3-6 hoituvat helposti maksullisella lisäosalla nimeltään WPRocket (artikkelin kirjoitushetkellä lisäosan hinta 59$), mutta jos sinulla on enemmän aikaa kuin rahaa, niin toimenpiteet onnistuvat ainakin suurimmaksi osaksi myös muutamalla ilmaisella lisäosalla.

Ennenkuin aloitat:

  • Ota varmuuskopio sivustostasi
  • Testaa muutaman eri sivun nopeus esimerkiksi Googlen Page Speed Insightilla ja(tai) Pingdomilla. Toista testi pari kolme kertaa kullekin sivulle ja kirjaa tulokset ylös. Täysien pisteiden saaminen Googlen Page Speed Insightissa on vaikeaa etenkin mobiilissa (eikä välttämättä edes tarkoituksenmukaista), joten kannattaa ottaa ensisijaiseksi tavoitteeksi suorittaa Googlen ehdottamat optimoinnit.

Itse sain näillä toimenpiteillä parannettua huomattavasti pisteitäni Googlen työkalussa. Lähtötilanteessa sivun pisteet mobiilissa olivat 65.

Optimoinnin jälkeen sivun pisteet nousivat 94.

1. Poista ylimääräiset lisäosat

WordPressin kirous on siinä, että siihen löytyy tuhansittain ilmaisia lisäosia melkein mihin vain tarpeeseen ja niinpä niitä tulee helposti asenneltua ja testailtua, mutta poistaminen saattakin sitten unohtua. Ajan saatossa voit myös huomata, että joku lisäosa ei ehkä olekaan enää tarpeellinen tai oletkin löytänyt yhden lisäosan, joka on tehnyt neljä muuta tarpeettomaksi.

Käy läpi kaikki sivustosi lisäosat ja poista turhat. Ennen lopullista poistamista testaa ensin meneekö sivustollasi jotakin rikki, jos otat lisäosan pois käytöstä.

2. Optimoi kuvat

Tallenna kuvat formaateissa, jotka ovat hyvin pakattuja. Sinun ei tarvitse onneksi alkaa muokkaamaan vanhoja tai tuleviakaan kuvia vaan WordPressille on olemassa ilmainen lisäosa nimeltään WebP Converter for Media, jolla saat muutettua kuvasi WebP-muotoon, joka vie paljon vähemmän tilaa kuin esimerkiksi .png- tai .jpeg-tiedostot. Lisäosa muuntaa kuvan oikeaan muotoon aina latauksen yhteydessä. Tämän lisäksi voit muuntaa sivustolla jo olevat kuvat yhdellä napin painalluksella.

3. Käytä välimuistia

Välimuisti (englanniksi cache) nopeuttaa sivujen toimintaa siten, että verkkoselain tallentaa lataamiensa sivujen tietoja kävijän tietokoneelle, koska tiedon hakeminen sieltä on paljon nopeampaa kuin internetin yli palvelimelta. Selaimen lisäksi välimuisti voi olla myös palvelinpuolella. Tällöin palvelimelta haetaan staattinen html-tiedosto sen sijaan, että tiedot haettaisiin tietokannasta ja parsittaisiin joka kerta kokoon php:llä. Ottaaksesi välimuistin käyttöön voit joko asentaa WPRocketin, jolla hoidat välimuistituksen lisäksi myös kohdat 4-6 tai voit asentaa jonkin tähän tarkoitukseen sopivista ilmaisista lisäosista. Esimerkiksi WP Super Cache on hyvä ja helppo käyttää.

Kun olet ottanut välimuistin käyttöön, saatat joskus törmätä tilanteeseen, jossa sisällön päivittämisen jälkeen sivustollasi ei tunnu tapahtuvan mitään vaan vanha versio näkyy edelleen. Tällöin sinun täytyy käydä tyhjentämässä välimuisti hallintapaneelista ja jos vieläkään ei tapahdu mitään sinun täytyy tehdä selaimessa ns. hard refresh, joka useimmissa selaimissa tapahtuu komennolla ctrl + shift + R.

4. Poista ylimääräinen tavara tietokannasta

Ajanmyötä WordPressin tietokantaan kertyy kaikenlaista ylimääräistä kuten kymmeniä versioita yhdestä artikkelista tai lisäosien tekemiä asetuksia. Tämä ylimääräinen tavara kasvattaa turhaan tietokantasi kokoa ja näin hidastuttaa sivustoasi. Tietokantaa voi siivota joko suoraan tekemällä kyselyitä ja komentoja kantaan tai lisäosan avulla. Jos et ole aivan varma siitä mitä teet, niin suosittelen käyttämään lisäosaa. Kuten jo edellä mainittu tämä onnistuu WPRocket lisäosalla tai jos haluat tehdä sen jollakin ilmaisella lisäosalla, niin lataa esimerkiksi Advanced Database Cleaner.

Muista ottaa varmuuskopio tietokannasta ennen siivousta riippumatta siitä, teetkö sen lisäosalla vai käsin.

5. Optimoi Javascript, CSS ja HTML-tiedostot

Kutista tiedostot

Ensinnäkin Javascript ja CSS-tiedostot kannattaa kutistaa (englanniksi minify), jolloin niistä poistetaan kaikki ylimääräiset välilyönnit sekä muuttujien nimet muutetaan yksikirjaimisiksi. Näin koodista tulee mahdotonta lukea, mutta koska siinä on vähemmän kirjaimia, sen tiedostokoko on pienempi ja niinpä sen kulkeutuminen palvelimelta käyttäjän selaimeen kestää vähemmän aikaa. Sivuston toimivuus kannattaa tarkistaa tämän jälkeen ja tarvittaessa voit käydä manuaalisesti määrittelemässä tiedostoja, joita ei saa käsitellä sivuston rikkoutumisen estämiseksi.

Optimoi latausjärjestys

Tämän lisäksi kannattaa muuttaa tyylitiedostojen ja javascript-tiedostojen latausjärjestystä siten, että vain kriittisimmät eli yleensä sivuston yläosan tyylitiedostot latautuvat ensin ja muut vasta lopuksi. Näin sivu on nopeammin kävijän käytettävissä (englanniksi render blocking javascript ja css).

WPRocketissa nämä toiminnot voi tehdä Tiedostojen optimointi -välilehdeltä. Autoptimize nimisellä ilmaisella lisäosalla voi tehdä suurimman osan yllä mainituista toiminnoista, mutta jos haluat optimoida esimerkiksi tyylitiedostojen latausta, sinun täytyy itse käsin kirjoittaa, mikä osa css:stä täytyy ladata heti aluksi tai ostaa maksullinen lisäpalvelu tekemään tämä. WPRocket tekee tämän automaattisesti.

Pakkaa sivusto

Tämän lisäksi sivuston kokoa voidaan vielä pienentää pakkaamalla se gzip-algoritmilla. Voit tarkistaa tämän sivuston kautta, tukeeko sivustosi gzip-pakkausta. Jos WPRocketin asennuksesta huolimatta, sivustosi ei ole pakattu, niin sinun täytyy käydä muuttamassa muutama asetus palvelimelta. Ainakin Domainhotellissa tämä on erittäin helppoa. Hallintapaneelista klikkaa ”Verkkosivuston optimointi” ja valitse ”Pakkaa kaikki sisältö”. Tämän jälkeen mene takaisin hallintapaneeliin ja klikkaa ”MultiPHP INI -editori” ja käy sieltä klikkaamassa kohdasta ”zlib.output_compression” päälle.

6. Ota käyttöön CDN eli content delivery network

CDN:n eli sisällönjakeluverkon ideana on hajauttaa sivustosi sisältöä useille eri palvelimille maantieteellisesti siten, että sisältöä ladataan aina palvelimelta, joka on maantieteellisesti lähinnä sivustosi käyttäjää. Hajauttaminen myös jakaa palvelimelle tulevaa kuormaa. Jos palvelimesi sijaitsevat Suomessa ja palvelet pääasiassa suomalaisia kävijöitä, et todennäköisesti hyödy sisällönjakeluverkosta.

Sisällönjakeluverkot ovat usein kuukausimaksullisia palveluita, joita voit käyttää rajapinnan kautta. Esimerkiksi WPRocketissa saat otettua helposti käyttöön heidän tarjoamansa palvelun. Lue lisää siitä täältä.

7. Hanki tehokkaampi palvelin tai webhotelli

Yksi hyvä keino nopeuttaa sivustoasi on tietenkin hankkia nopeampi palvelin. Useissa webhotelleissa esimerkiksi Domainhotellissa tämä onnistuu päivittämällä webhotellin paketti esimerkiksi 3 tähden hotellista 5 tähden webhotelliin.

Jos nämä toimenpiteet eivät tuota tulosta, saattaa olla järkevää vaihtaa sivustosi teema johonkin kevyempään. Hyviksi havaittuja ovat esimerkiksi Hello, GeneratePress ja Kadence.

Paras SEO-lisäosa WordPressille

Henkilökohtaisesti olen kokeillut sekä YOAST SEO-lisäosaa että RankMath lisäosaa ja tällä hetkellä suositukseni on RankMath. Sen avulla mahdollistat seuraavat tärkeät asiat:

  • Sivun hakukokoneille näkyvän otsikon (engl. title) muokkaamisen
  • Sivun meta kuvauksen (engl. meta description) muokkaamisen
  • Uudelleenohjausten tekemisen
  • Sivukartan luomisen
  • Murupolut (engl. bread crumb)
  • Robots.txt-tiedoston muokkaamisen
  • Jäsennellyn tiedon (engl. structured data) lisäämisen

Lisäosa antaa myös vinkkejä sivusi optimointiin, kun alat tuottamaan sisältöä.

7 keinoa, joilla kasvatat verkkokauppasi myyntiä

Vinkkejä kävijämäärän, keskioston ja konversioasteen kasvattamiseen.